Ψήφισμα του ΤΕΦΑΑ, ΠΘ για το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου–Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

Το άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση»,  «Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί» «Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται». Το νομοσχέδιο για το πλαίσιο λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων παραβιάζει το Σύνταγμα, όπως έχουν ήδη αποφανθεί πολλοί καθηγητές συνταγματικού δικαίου.

Οι έχοντες να πληρώσουν δίδακτρα θα μπορούν να εισαχθούν στα τμήματα ιδιωτικών πανεπιστημίων χωρίς να έχουν τα αντίστοιχα προσόντα με τους φοιτητές των τμημάτων των δημοσίων πανεπιστημίων, αφού καταργείται το ενιαίο σύστημα εισαγωγής/πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, δημιουργώντας υποψήφιους δύο ταχυτήτων. Αυτό παραβιάζει τις αρχές της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ίσων ευκαιριών για πανεπιστημιακές σπουδές, και πιστοποιεί ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην εμπορευματοποίηση των πανεπιστημιακών σπουδών στη χώρα μας.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση χρηματοδοτείται επαρκώς για να παρέχει ικανοποιητικές σπουδές και γι’ αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών την προτιμούν αντί να πληρώνουν δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.  Αντίθετα, η Ελλάδα δεν χρηματοδοτεί επαρκώς τα δημόσια πανεπιστήμια και βρίσκεται στην τελευταία θέση της χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Με τη χρόνια υποχρηματοδότησή τους, τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια είναι μόνιμα σε δυσχερή θέση και θα βρεθούν σε δραματικά μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διότι τα τελευταία θα έχουν πολλαπλάσιους πόρους από τα δίδακτρα φοιτητών και τις επενδύσεις ιδιωτών. Αυτή η ανισορροπία θα οδηγήσει στην ταχεία παρακμή των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, στο κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων και μελλοντικά κατά πάσα πιθανότητα στην εισαγωγή διδάκτρων και στα δημόσια πανεπιστήμια, ώστε να κερδίσουν μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους σε σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας. Το τελευταίο θα οξύνει ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, με αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική κινητικότητα. Οι πλέον αρνητικές συνέπειες θα εμφανιστούν κυρίως στα τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, πολλά από τα οποία ενδεχομένως θα κλείσουν, λόγω της μεγάλης μείωσης του αριθμού των εισακτέων σε αυτά, με τραγικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη (οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική, πληθυσμιακή) των τοπικών κοινωνιών και της περιφέρειας.

Επειδή το νομοσχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα, οδηγεί στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, προάγοντας την αναξιοκρατία και τις κοινωνικές ανισότητες, επειδή θα οδηγήσει σε περαιτέρω παρακμή τα δημόσια πανεπιστήμια, επειδή πολλά πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσουν, ειδικά τα τμήματα των περιφερειακών πανεπιστημίων, ζητούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, ειδικά του τμήματος Δ που αφορά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.


Εκτύπωση   Email

Πληροφορίες

Ωράριο Λειτουργίας

Η Γραμματεία Λειτουργεί

Δευτέρα - Παρασκευή

8πμ έως 3μμ

Ώρες εξυπηρέτησης κοινού (θυρίδα)

11πμ έως 1μμ

Επικοινωνία

Βιβλιοθήκη

24310-47051
libphys@uth.gr


Γραμματεία
Μεταπτυχιακών

24310-47019
msc@pe.uth.gr