Διαχείριση Περιστατικών Covid-19

ΕΠΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ (ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 05/10/2022 ΚΑΙ ΕΞΗΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ COVID-19 ΣΤΟ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ

Όταν φοιτητής ή μέλος του Τμήματος βρεθεί θετικό σε εργαστηριακό έλεγχο, ανεξαρτήτως της παρουσίας συμπτωμάτων, ειδοποιούνται άμεσα από τον φοιτητή: α) οι διδάσκοντες των μαθημάτων στα οποία συμμετείχε (φοιτητής) και οι στενές επαφές-συμφοιτητές του και β) μέσω συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος  ( ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ COVID-19 εντός 2 ωρών για την αποφυγή διασποράς) η υπεύθυνη διαχείρισης COVID-19 της οργανικής μονάδας και ενεργοποιείται μια σειρά μέτρων για την μείωση της περαιτέρω διασποράς:

1.     Για το επιβεβαιωμένο (εργαστηριακά θετικό) φοιτητή- κρούσμα COVID-19 ΄ (συμπληρώστε την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ COVID-19):

  • Το άτομο παραμένει στο σπίτι χωρίς να έρχεται σε επαφή με άλλους για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι 5 ημέρες απομόνωσης.
  • Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακόπτεται η απομόνωση. Αν ο πυρετός συνεχίζεται, παρατείνεται η απομόνωση, μέχρι πλήρους υποχώρησης του πυρετού.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.
  • Υποβολή του Πιστοποιητικού Νόσησης στη Γραμματεία, όταν εκδοθεί και επιστρέψει ο φοιτητής στο Τμήμα.

2.   Όλες οι στενές επαφές θα επιστρέφουν στα μαθήματα με μάσκα (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) που θα φορούν για διάστημα 10 ημερών και θα βρίσκονται σε ενεργητική αυτοπαρακολούθηση για την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος της νόσου COVID-19. Επίσης θα κάνουν την 1η και 5η μέρα επαφής με το κρούσμα εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή Rapid Antigen Test) και θα εφαρμόζουν υποχρεωτικά με ιδιαίτερη προσοχή τα μέτρα προστασίας. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ορθή εφαρμογή της μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας για όλη την διάρκεια παραμονής σε χώρο που μοιράζονται με άλλους. Επιπλέον εφαρμόζεται συστηματικά η υγιεινή των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό, αντισηπτικό διάλυμα περιεκτικότητας σε αλκοόλη 70% και άνω) και οι κανόνες αναπνευστικής υγιεινής. Αν εμφανίσουν συμπτώματα τότε υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο άμεσα. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος εφαρμόζεται εκ νέου το πρωτόκολλο επιβεβαιωμένου κρούσματος. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος συνιστάται επανάληψη του τεστ και επιστροφή μόνο μετά την έκδοση των αρνητικών ελέγχων και τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Οι διδάσκοντες που ενημερώνονται για την ύπαρξη θετικού κρούσματος στο τμήμα τους (σε μάθημα με άμεση σωματική επαφή ή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με θετικό κρούσμα για χρόνο > 15' και σε απόσταση < 2μ) να  ζητούν από τους φοιτητές στο μάθημα να κάνουν την 1η και 5η μέρα της επαφής με το κρούσμα Rapid Antigen Test ή PCR και θα προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τις οδηγίες της παραγράφου 2 για τις στενές επαφές.

 

Στην περίπτωση που είστε φοιτητής/τρια σε καραντίνα:

  • Για σίτισή σας, στο διάστημα της καραντίνας, μπορείτε να λαμβάνετε σε πακέτο το φαγητό σας (μόνο τότε δικαιούστε πλέον φαγητό σε πακέτο) από το φοιτητικό εστιατόριο μέσω κάποιου δικού σας ατόμου, που δεν είναι σε καραντίνα, αναφέροντας τον ΑΕΜ και παρουσιάζοντας το πιστοποιητικό νόσησης ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο. Εάν είστε δικαιούχος δωρεάν σίτισης, θα δώσετε στο δικό σας άτομο το αντίστοιχο αποδεικτικό για επίδειξη στο εστιατόριο.

  • Η δικαιολόγηση των απουσιών της καραντίνας σας γίνεται ΜΟΝΟ, εφόσον έχετε υποβάλει εγκαίρως ορθά συμπληρωμένη την παραπάνω ηλεκτρονική φόρμα διαχείρισης κρούσματος Covid-19.

Πληροφορίες

Ωράριο Λειτουργίας

Η Γραμματεία Λειτουργεί

Δευτέρα - Παρασκευή

8πμ έως 3μμ

Ώρες εξυπηρέτησης κοινού (θυρίδα)

11πμ έως 1μμ

Επικοινωνία

Γραμματεία Μεταπτυχιακών

Επικοινωνία

24310-47019

msc@pe.uth.gr